1. How can I register at e-District Portal?
    Ans. If you are a new user then click on “Click here to Login with ePramaan”. Click on “Register”. Follow the instruction on the screen and upon successful registration you will be redirected automatically to your inbox. For already registered user in ePramaan click on “Click here to Login with ePramaan”. Enter your Username / Aadhaar Number and Password, enter captcha and then click Login.
  2. What should I do if my application has been rejected?
    Ans. You will have to apply again after completing the documents/procedure because once the application is rejected by the concerned authority; no further action can be taken.
  3. How can I view the status of my application?
    Ans. This can be seen from the 'Application Status' link on the home page.

Income Certificate

  1. What are the eligibility criteria for availing Income Certificate?
    Ans. Applicant should be a resident of Manipur.
  2. What all documents are required for applying an income certificate?
    Ans. Following documents are required for applying an income certificate:
    • Residential Proof: Residential Certificate issued by S.D.O/EPIC/ Passport/ Ration Card/Govt. Id card/ Defence ID Card/Pan Card
    • Income Proof: Salary Certificate, Income Proof from Gram Pradhan/ Municipality Councilor, IT Return Certificate
    • Photograph
  3. How much a citizen has to pay for this service?
    Ans. This service does not require any payment.
  4. For how long this certificate holds valid?
    Ans. Income certificate is valid for current financial year only from the date of issuance.

Domicile / PRC Certificate

  1. What are the eligibility criteria for availing Domicile Certificate?
    Ans. Applicant should be a resident of Manipur
  2. What all documents are required for applying a Domicile certificate?
    Ans. Following documents are required for applying a domicile certificate:
    • Residential Proof: Documentary Evidence of Rented House (Photocopy of Land Deed/Documentary Evidence of Residential Land, Residential Certificate issued by S.D.O.
    • Identity Proof: Defense ID Card/Pan Card/Govt. ID Card/Passport/Driving License/Electors Photo Identity Card (EPIC)/Ration Card, Certificate by Gram Panchayat Pradhan/Certificate from MLA/Certificate from MP,
    • Birth Proof: Admit Card for Secondary Examination/Photocopy of Birth Certificate
    • Passport Size Photograph.
  3. How much a citizen has to pay for this service?
    Ans. This service does not require any payment.

Registration (Revenue Department)

  1. do we need Registration of the transfer of Property?
    Ans. . Registration of transaction of property is required for the immovable property which has the value of one hundred rupees or more. When we go for Registration of transaction of immovable property, it becomes a permanent public record. This serves as a notice to the general public and enables the public to verify if the property has been previously encumbered during transfer of property.
    According to Transfer of Property Act right, title or interest can be acquired only if the deed is registered.
  2. Q. What should be the language of the document?
    Ans. The language of a document presented for registration should be in a language commonly used in the district existing in the State. Under section 19 of the Act, the Registering Officer is empowered to refuse to register a document if it is presented for registration in a language which is not commonly used in the district unless the document is accompanied by a true translation into a language commonly used in the district and also by a true copy.

  3. Who are the persons authorised to write a deed?
    Ans. Deed may be personally written by the executant or may be drafted by a licensed deed writer or advocate.


  4. What are the documents of which registration is compulsory?
    Ans.Section 17 of the Registration Act, 1908 lays down different categories of documents for which registration is compulsory. The documents relating to the following transactions of immovable properties are required to be compulsorily registered;
    1. Instruments of gift of immovable property
    2. Lease of immovable property from year to year or for any term exceeding one year.
    3. Instruments which create or extinguish any right or title to or in an immovable property of a value of more than one hundred rupees.


  5. What are the documents of which registration is optional?
    Ans.Section 18 of the Act lays down the instruments of which registration is optional. Some of these instruments are listed as under :-
    1. Instruments (other than instruments of gifts and wills) relating to the transfer of an immovable property, the value of which is less than one hundred rupees.
    2. Instruments acknowledging the receipt or payment of any consideration.
    3. Lease of an immovable property for a term less than one year.
    4. Instruments transferring any decree or order of a court where the subject matter of such decree or order is an immovable property, the value of which is less than one hundred rupees.
    5. Wills.


  6. What is "Immovable property"?
    Ans. This is defined in Section 2(6) of the Registration Act, 1908. The term "Immovable property" includes: "Land, buildings, hereditary allowances, rights to ways, lights, fisheries or any other benefit to arise out of land, and things attached to the earth, or permanently fastened to anything which is attached to the earth, but not standing timber, growing crops nor grass."


  7. What happens if the deeds or documents which are compulsorily required to be registered are not registered?
    Ans. According to Section 49(c) of the Act, if a document of which registration is compulsory under Section 17 of Registration Act, has not been registered, then it will not be admissible as evidence in a court of law.


  8. Where is the registration of document to be done?
    Ans. As per Section 28 and 29 of the Registration Act the document should be presented for registration at the office of the Sub-Registrar within whose sub district the whole or some portion of the property to which such document relates is situated.


  9. What if the plot of land is lying in between the jurisdictions of two SROs?
    Ans.It can be in the office of either Sub-Registrar under the State Government at which the persons executing and claiming under the document desire the same to be registered.


  10. Who should be present at the time of registration?
    Ans.A deed may be presented for registration either by claiming or executing party but the executant / executants must be present to admit execution (signing) of the deed (Please see Sec.32 of Registration Act 1908).


  11. Who can sign as witness to a document?
    Ans. Any person, above 18 years of age and not a party to the document may sign as witness.

VARIOUS PERMISSIBLE DOCUMENT LIST

Sl No. Type of Document Various Permissible documents
1 Proof of date of birth Any of the following documents
i Birth certificate issued by competent authority ( Municipal Commissioner or Executive Officer or Panchayat Secretary ) of the Urban or Rural Body.
ii High school leaving certificate
2 Proof of Place of birth
i Birth certificate issued by competent authority ( Municipal Commissioner or Executive Officer or Panchayat Secretary ) of the Urban or Rural Body.
3 Proof of Citizenship
i Citizenship certificate issued by Ministry of Home affairs, Government of India.
4 Proof of Citizenship Any of the following documents :
i Aadhaar Card / Aadhaar Letter
ii EPIC
iii Photo Electoral Roll
iv Driving License
v Arms License
vi Service Photo identity card issued by the State / Central Govt. PSUs, Local bodies or Public limited companies.
vii Student Photo Identity card issued by Government recognized educational institutions.
viii PAN Card ( containing Photo of the card holder )
ix Enquiry report by the SDC having jurisdiction over the location of the residential address.
5 Proof of establish relationship between applicant and parent(s)/Guardian / Spouse Any of the following documents :
i Photo Electoral Roll
ii Aadhaar Card / Aadhaar Letter
iii EPIC
iv PAN Card ( containing Photo of the card holder )
v Driving License
vi Valid adoption deed with photo of the child duly attested by the court
vii Marriage certificate issued by competent Sub registrar
viii Birth certificate issued by competent authority ( Municipal Commissioner or Executive Officer or Panchayat Secretary ) of the Urban or Rural Body.
ix Arms License
x Enquiry report by the SDC having jurisdiction over the location of the residential address.
6 Proof of Address Any of the following documents :
i Latest water Bill
ii Latest Electricity Bill
iii Telephone Landline Postpaid bill
iv Income Tax Assessment order
v Certificates from employer of Reputed and well-known companies on Letter head ( Only Public limited companies can give address proof on company letter head along with seal, Computerized print out shall not be entertained )
vi Indian Passport
vii Aadhaar Card / Aadhaar Letter
viii Registered Rent agreement
ix Photo Electoral Roll
x Photo passbook of running Bank account
xi Enquiry report by the SDC having jurisdiction over the location of the residential address.
xii Property Document ( Jamabandi )
7 Proof of caste / Tribe / class membership
i Certificate of membership in caste / tribe issued by president / Secretary or any other competent authority of the association of the caste / tribe concerned.
ii Verification report through the Sub Divisional Officer concerned having jurisdiction over the location of the residential address.
8 Proof in support of claim of Unemployment
i An affidavit, executed on a stamp paper of Rs 5 denomination, and sworn or affirmed before an executive magistrate, a Judicial Magistrate, a notary public or an Oath Commissioner.
9 Proof in support of income drawn by a person employed or self-employed, in organized private sector or PSUs, from the said sector
i Salary slip or income statement issued by DDO, or its equivalent, of the office concerned.
10 Proof in support of income earned by a person employed in un-organized private sector, from the said sector
i In affidavit, executed on a stamp paper of Rs 5 denomination, and sworn or affirmed before an executive magistrate, a Judicial Magistrate, a notary public or an Oath Commissioner.
ii Income Tax Assessment Order
11 Proof to establish category of post in which a person is employed in Govt. sector or Other than PSUs.
i Certificate issued by Head of office mentioning the following :
  1. Whether the person currently holds or held a class A Post in government sector :
  2. If So, then details of initial employment in government sector:
    • Name of Post
    • Class or group or grade of post [ ( A/B/C/D) or ( I,II, III, IV) as the case may be ]
    • Date of appointment
    • Date of birth as per office records
  3. If initial employment was in group B or Grade II, then date on which the person had been promoted / appointed to the Group A or Grade I post